Khamis, 26 Mac 2009

I Dare You.

Anda mesti ada sesuatu yang memberi semangat kepada diri sendiri. Contohnya, kata-kata berunsur motivasi atau ayat-ayat Al-Quran memberi anda semangat untuk jadi manusia yang lebih baik, makanan memberi anda semangat untuk hidup, Blackberry memberi semangat untuk anda menyimpan duit (ye.. kau la Ed), seluar tak muat memberi anda semangat untuk pegi jogging, dan sebagainya. Tapi aku masih belum tahu macamana bf memberi semangat untuk belajar bak kata sesetengah orang. Aku ade lagu yang aku suka dengar dan aku anggap lagu ni memberi aku sikit semangat. Walaupun aku congak2 dalam 10% sahaja. Lagu ni antara koleksi lagu yang aku suka dengar.

Dare You to Move-Switchfoot
http://www.youtube.com/watch?v=NQX9krZ23B0
"I dare you to move 
I dare you to lift yourself up off the floor
I dare you to move
Like today never happened
Maybe redemption has stories to tell
Maybe forgiveness is right where you fell
Where can you run to escape from yourself?
Where you gonna go?
Where you gonna go?
Salvation is here "
Aku nak upload video, tapi memandangkan connection internet bertukar menjadi kura-kura, aku hanya mampu letak link dan cebisan lirik di atas. Kepada kawan-kawan, aku dedicate lagu ini untuk sesiapa yang sudah putus harapan untuk exam Sabtu ni. hehe. Belambak kan! Kepada abang, kakak dan adik aku, aku juga dedicate lagu ni kepada kamu semua. Aku baru perasan korang sedang/akan melalui perubahan fasa-fasa kehidupan korang sekarang. Cam sama-sama. Selain itu, aku jugak dedicate lagu ini kepada semua yang sedang hidup. Aku jugak dedicate lagu ini untuk diri sendiri. SELAMAT BERJAYA!

Ada orang bagitau aku harini episode last Spa Q. Mesti peminat cerita datin2 (ye kakakku.ko termasuk senarai) tak keluar rumah petang td. Taktau ape yang best cerita tu selain tgk datin-datin bermusuhan dan melayu dengki. Jangan marah peminat datin2! eheh.

Jumaat, 20 Mac 2009

Tak. Tak Gila.

7.10 am
Manusia 2 : Kelas pukul 7 kan?
Manusia 1 : Haah. Aku tanya Sara dia cakap pukul 7.

7.20 am
Manusia 1 : Alamak! orang gila la kat belakang kita.
Manusia 2 : Hah? Biar btul.
Manusia 1 : Jom lari ah..!

7.23 am
Manusia 1 : Eh, asal orang naik basikal tu tengok2 kita?
Manusia 2 : Ntah. Ade ape2 ke kat kita ni?
Manusia 1 : Takkan dia marah kita lari dari orang gila tadi kot. Dia pun gila ah tu.

Waktu tak diketahui
Manusia Pengajar : How many percent of this lecture u can catch?
Hati Manusia 1 : zero percent! Im not interested at all.
Manusia 1 : err.. 70 percent doc.
Manusia Pengajar : 70??

1.05 pm
Manusia 2 : Beb, bangun. Klas pukul satu ni.
Manusia 1 : aaa... okay.

3.30 pm
Manusia 1 : Nak jogging tak hari ni?
Manusia 2 : aaaa? tak penat ke?
Manusia 1 : TAK.

3.45 pm
Manusia 2 : Mas, nak air ni satu
Manusia penjual air : Masih blum sampai mbak.

satu saat. dua saat. tiga saat. empat saat.

Manusia penjual air : Mbak, mbak mintak air ya? Ku kira mintak bakso.
Manusia 2 : aaa..? ow.. okay. nak satu. Ko nak?
Manusia 1 : Tanak la. Nape orang ni wei?

3.47 pm
Manusia 1 dan 2 : hahahhahahahahahahahahahaha...

Color My Life with Yellow, Blue, Red, Green, Purple, Violet, Grey, Black, White, Orange, Pink, Indigo, Brown.

Hari ni orang dah tak melukis lagi. Nampak rileks.
Penat?

Hari ni banyak daun gugur. Nampak best.
Penat?

Hari ni aku kosong. Penat?
Aku kosong.

Aku tak boleh tidur ni. Aku betul-betul kosong ni.
Semakin hari aku kosong.
Tolong!

Ahad, 15 Mac 2009

Menjawab Personaliti.

1.check this site:http://www.quizbox.com/personality/test82.aspx

2. Complete the personality test

3. Copy and paste the result into ur notes/blog

Your view on yourself:

Other people find you very interesting, but you are really hiding your true self. Your friends love you because you are a good listener. They'll probably still love you if you learn to be yourself with them.

The type of girlfriend/boyfriend you are looking for:

You like serious, smart and determined people. You don't judge a book by its cover, so good-looking people aren't necessarily your style. This makes you an attractive person in many people's eyes.

Your readiness to commit to a relationship:

You prefer to get to know a person very well before deciding whether you will commit to the relationship.

The seriousness of your love:

Your have very sensible tactics when approaching the opposite sex. In many ways people find your straightforwardness attractive, so you will find yourself with plenty of dates.

Your views on education

Education is very important in life. You want to study hard and learn as much as you can.

The right job for you:

You have plenty of dream jobs but have little chance of doing any of them if you don't focus on something in particular. You need to choose something and go for it to be happy and achieve success.

How do you view success:

You are confident that you will be successful in your chosen career and nothing will stop you from trying.

What are you most afraid of:

You are concerned about your image and the way others see you. This means that you try very hard to be accepted by other people. It's time for you to believe in who you are, not what you wear.

Who is your true self:

You are mature, reasonable, honest and give good advice. People ask for your comments on all sorts of different issues. Sometimes you might find yourself in a dilemma when trapped with a problem, which your heart rather than your head needs to solve.

Kak Mira, dah siap ;) nnti blanja ais krim ok!

Amaran : Jangan percaya secara 100%. Kemungkinan ralat ketika menjawab soalan dan sebagainya masih berlaku. Manusia itu berbeza dan unik.

Jumaat, 13 Mac 2009

Peribahasa dalam Kehidupan Kita.

Hari ni aku tgk movie Slumdog Millionaire. Ya, cite tu da lama kuar. Aku pun dah dapat lama cerita tu daripada kawan aku. Tapi aku malas nak tengok atas alasan lebih baik aku tidur daripada tengok movie selama 2 jam atau lebih. Aku suka mengaplikasikan alasan ini kerana rugi tak tidur. Aku memang nak sangat tengok cite ni lepas aku tengok trailer dia (eh, trailer ke ape ntah.lupe) dalam tv kat rumah waktu cuti dulu. Macam best je dia punya shoot. So, memang best la. Cuma aku rasa hero dia tak hensem. Aku ni bukan pengarah filem atau pelakon filem. Juru make-up untuk pelakon filem juga bukan. Tapi aku rasa kisah hidup yang diceritakan dgn cambest dalam filem ni. Kisah berasaskan cinta jugak lastnye. tapi okay! Shoot masa early minutes mmg smart (masa budak2 tu lari dari guard ke polis ntah). Aku suka part mereka kerja kat Taj Mahal. Masa tu aku dah lega skit sebab dari awal aku merasakan tachycardiac dan sedih tengok budak2 tu hidup macamtu.

Bestnye bila dah tertulis dapat 20 million rupee lam hidup neh. Tapi mungkin tak tertulis kot untuk aku menjadi seorang jutawan. But who knows ;) doa2.. eheh.Atau sebenarnya aku sudah menjadi jutawan? Sebab aku dah membelanjakan berjuta rupiah.. Bercakap pasal rupee dan rupiah, mane korang akan simpan duit kalau korang ade duit yang banyak? Mesti lam bank kan? Tapi susah bila bank pulak yang mengambil duit itu dengan bahagia sekali tanpa ragu-ragu. Aku tulis dalam bahasa Malaysia lak setelah beberapa kali aku tulis entri dalam bahasa Inggeris yang aku pun tak tau Inggeris mana. Tapi sukahatilah. Aku hidup dalam masyarakat majmuk dan demokrasi.

Tadi aku pergi bank. Biasalah, bank adalah suatu tempat ideal untuk aku pergi bila aku mengahadapi masalah keewangan. Aku jumpa kawan satu kelas dengan aku(nama dan alamat dirahsiakan atas alasan mengelak kekecohan) . Dia jutawan. Mempunyai berjuta-juta dalam bank. Tapi matawang bila merujuk kepada berjuta-juta itu adalah rupiah. Tapi mungkin sudah tertulis atau nasib malang, duit berjuta-juta dia hilang begitu sahaja dalam bank. Gila ape. Ini bukan "its written" macam slumdog millionaie tp ini adalah ke-geniusan para pekerja bank yang begitu ----(isi sendiri) dan kejam. Kesimpulannya disini, peribahasa 'harapkan pagar, pagar makan padi' memang wajar dikekalkan dalam peribahasa Melayu. Sekian.

Oh. Nanti. Lum habis. Hari ni birthday ayah aku. Aku nak mengucapkan Selamat Hari Lahir! Semoga dipanjangkan umur dan dimurahan rezeki serta diberkati.

Selasa, 10 Mac 2009

Again. Hardworking Student.

Kalai vs Dr. Murfied.Cuak.Turn aku dah lepas. Photo taken secara curi.

We cannot break for lunch today. Dr. Murfied ( my group's tutor) doesnt let us. Lapar gile...Tahan je la. After the discussion, I did not go straight to class (for lecture) but ran hungrily to cafe but no nasik left (sume kedai habis..hoh. kebulur). So, I bought roti only for lunch. He (tutor) is very strict. Your pronunciation must be correct and no short form allowed ok!

I am Really a Hardworking Student.

Yeehhaaa! For the first time, I was successfully answered all those brain-burner and stress-trigger-questions for tomorrow discussion (actually not all. I consider all as I dont know the answer for a question) . I only answer one question for every discussion before. But I answered 4 question just now meh! What a move! This mean Im not a lazy student anymore. Actually I am afraid of my group's tutor for tomorrow discussion. He is very strict and he may check every person's answer. So, I have to answer all la. No choice.

Talk about discussion, I hate this system (problem base learning)!. I think this system isn't applying the element of justice. I mean it's not fair for lazy student. They can't abandon class/discussion anymore. If they do, there will no time to catch up things. There are many things to read in such limited time. Tapi sape suruh jadi malas kan.. Ok2.No point to babbling about this. I think better tell about Malaysian Family Day which is held at my campus on last Sunday.

All Malaysian students here gathered and have some fun at Family Day. The activities start at 7.30 am but have to postpone to 8.45 as they didn't wake up from bed yet. Stayed up whole night to study kot.. ;p Luckily I came at 8. Friends and I made a small business. We sell milo ais and keropok. I participated in galah panjang and musical chair (dah lme tak men ni). Besides, I played batu seremban also but loose in just a minute. Overall winner is my batch, 2007. Other activities are ceper (main tutup botol), step the ballon and etc..(tak ingat la). Since class starts at 7am tomorrow, I must stop here and go to bed. Goodnight! Sweet nightmare.


mari ber-photo part 1

mari ber-photo part 2

para pemain yang kalah

musical chair : boys category

competition main beras dengan kreatif

Sarah The Boss and the Musical Chair.

"main tipu tidak digalakkan kepada semua pemain"

kebersihan tanggungjawab bersama

laku ok milo ais

we are the champion

Ahad, 8 Mac 2009

Working Hard and Hardworking. I am a Hardworking Student.

I must work hard. I mean really hard. Not to earn money as I already paid the fee for this semester. But work hard to back to normal! This afternoon (after the family day) I went to Hendar's house. I mean budak2 Hendar punya rumah ( we call Hendar coz they lived at a place called Griya Hendar before. But I think they should be call as "Muhajirin" as they living near the Masjid Muhajirin now. No. Dont be afraid of them because they are not a group of mafia or gangster kampung or whatever. They not scary at all. Actually they are my friends . We used to call them using their house name because it is easier rather than to call their name by person). Ok. Back to the story, as I enter their big, clean, pretty and shiny new 'villa', I saw a weighting scale. I was shocked. In a month and half, my weight turn to...... kg (very typical la a girl dont want their weight to be known by others.heheh) It increases 3kg!! mak ai.. I amazed. So work hard to loosing weight. Excercise is a must I guess. Dont tell me that it's ok to increase such kgs in a month.

Thanks to my litle bro Amir as he always bought nasik lemak for dinner (during last holiday). Fries lagi for supper. Oh ya. Malaysian Family Day is fun. Im gonna post about it later coz katil kata mari, assignment kata mari. So which one do u think I gonna choose? takyah teka.. abis masa dah.

Sabtu, 7 Mac 2009

A Birthday Plan.

Today, a fren of mine turn 21. I'm glad she 'doing' that first (im still young! ). Yesterday, frens and I made a small celebration to celebrate the day Naifah was born (sehari awal takpelah..) We plan a surprise for Naifah. And we thought that the surprise was well planed. She was surprised. Actually, the plan was ruined a liltle bit. She said that, she was not thinking about birthday celebration until she received a sms from me said "Komala, jgn bagi ifa pakai bj buruk2 lak". Oh! I suppose to send that sms to Komala but I mistakenly send it to the birthday girl. urghh..! ruined the plan by myself. But Naifah said she still surprise because Komala told her that they went to that place because Komala want to meet somebody. heh. Turning 21st is not a big deal. The really big deal is to deal with this challenging life. Life become harder and harder, I guess. As we grow bigger and older, much and bigger responsibilities we gonna have. To friend, Happy Birthday. All the best in your future undertaking.

Kek cair..

Rabu, 4 Mac 2009

My Worry.

I'm not a person who really concern about what I eat. I eat everything and whenever I feel hungry. I also did not really care about my weight. I think it's a waste if we don't eat what we like. But lately, this thought bothering me and the weight matter suddenly bugging me. I start to concern about my weight. So like certain people do, I try to diet. This may sounds irrational for those who think Im thin. I know diet is hard and I might fail but Im trying hard right now. But today I asked makcik kedai lunch for nasik lebih. oh crap! But at least, today is second time I did such thing in this week. Compare to last semester, almost everyday I asked for nasik lebih (cewek2 kat sini suka makan sikit kot). Well, I think diet is best way to prevent me from increasing anymore fat tissues in my body and indirectly stopping me to double up my weight. I lazy dont have time to exercise. Most of my time I spent at bed (up to 60%), class, cafe etc. I'm a busy bee u know :p

Last time when I calculated my BMI (body mass index), it can be categorized in underweight category. But since Im gaining weight ( I dont know since when), I believe I move to next BMI level which is normal category. I still try to believe that but I dont think it is right because I'm getting fatter. I can't calculate my current BMI because I forgot my height. So, I'm worrying that I have fallen into overweight category. This stess me out. (hey,I just finish eat megi kari berapi. Sedap jugak). Sound annoying (again, for those who think Im thin). But seriously, I dont think Im in that safe weight anymore. My frens keep telling me Im getting fatter and also did my parents and siblings. But my frens told that its ok for me (to gain weight) because according to them, im too thin before. But frens, trust me, its not so convincing enough to hear all that. Thanks for all those critics anyway. Rase macam ahli gimnas la pulak. A fren told me that he can encourage me to diet. He will call me "gemok" everyday with hope I'll stick to my diet plan.Thank you but PLEASE DONT. Bak kata orang (unknown), kata-kata tu ibarat doa.

Actually, I did try to diet before. I even put word "DIET" in my phone to remind myself that Im on diet. But it totally failed. Ok. I dont know why I babbling about this matter. I think I should stop here before this sound more irrational or annoying.

This article is inspired by an old fren who'll become an english teacher soon :)

Isnin, 2 Mac 2009

Kerja Aku Malam Ini.

Sakit belakang ! argh.

Ini semua kerana stuktur kerusi yang kurang bagus atau rakan-rakan yang tak bagi aku jawapan (discussion report) diorang. Dan salah aku jugak. Sape suruh buat kerja last minit.

Aku telah dilantik menjadi secretary a.k.a kuli kepada chairmain pada hari pertama untuk task pertama. Aku tak bangga pun sebab jawatan ni memang tak disukai semua orang (aku rasa la. lagipun bukan secretary negara ke ape ke yang boleh dibanggakan). Kalau masa untuk pilih secretary, aku akan buat2 tak tau atau aku akan tengok orang yang lebih berkelayakan supaya aku telepas. Tak kisahlah nak kata aku malas bertanggungjawab ke ape. Tapi menjadi secretary aku memang kurang rajin. Tapi hari tu aku tak ade pilihan. Lecturer memilih secara rambang. Jangan tanya kenapa secretary menjadi masalah utama. Mestilah sebab kena taip laporan. Lepastu kene print lak tu (tapi aku takla berkira sangat bab print ni).

Itulah ape yang aku lakukan tadi sampai sakit belakang aku. Nasib baik aku ingat nak buat laporan ni. Kalau lupa mamposlah. Aku rasa aku telah cukup efektif kerana aku telah suruh kawan2 taip sendiri jawapan mereka dan bagi kat aku. Tetapi mungkin kerana pemantauan yang kurang, aku tak perasan bahawa jawapan yang diberi kawan2 aku kurang. Maksud aku ada yang tak bagi aku jawapan diorang lagi (ataupun diorang dah bagi tapi aku yang tak amik?). Oleh kerana aku suka buat keje last minit, jadi aku tak ada pilihan lain melainkan cari jawapan dan taip sendiri. Kepada kawan2 satu kumpulan aku, terima kasih kerana meringankan kerja aku dan sesiapa yang tak bagi jawapan dia tu (aku taktau siapa, aku lupa) aku harap dia jadi secretary lak esok. Terima kasih lebih kepada Sara sebab aku copy muka surat depan report yang dia buat.

Oklah. Aku nak pegi betulkan belakang aku yang sakit. Sebenarnya takdelah banyak sangat pun kene taip. Saje aku je. Tapi sakit dowwwh blakang. Aku takde ubat 'yoko-yoko'. Apetah lagi kerusi urut yang bergegar tu. Kesimpulannya, aku rasa baiklah korang semua minum susu untuk mencegah sakit tulang belakang dan elakkan memegang jawatan setiausha.