Rabu, 31 Disember 2008

Koma ialah Point

Akhbar. Dah lama saya tak beli. kalau beli pun bukan guna duit sendiri. Tapi memang sudah berzaman tak beli 'paper'. Terima kasih kepada e-surat khabar. Bak kata sepupu saya, akhbar jadi pedoman.Saya setuju bahawa baca surat khabar dapat menambah ilmu.

Tengahari. Apalagi aktiviti penting kalau bukan lunch. Makan bersama 3 rakan, E, G, dan R (nama betul yang dipendekkan) di food court yang dirahsiakan. Dapat surat khabar free. Mulanya ada orang datang dengan surat khabar. Tak sempat ape2, ktorg dah ckp taknak. Tp bila orang tu cakap"ini gratisan", ktorg hanya ketawa sambil menerima tawaran tu. Maklumlah, agak terkejut sebab barang percuma kat Indonesia? Jarang sekali.

Berita. Macam-macam berita. Biasalah.Tajuk utama "Jawa Pos" ialah Suramadu Tinggal 38 meter. G berkata " eh, panjangnya jambatan ni.. 5,438 km !". Berita tu mengenai Jambatan Suramadu yang akan menghubungkan Surabaya dengan Madura. Tertulis kat situ jambatan tu akan menyaingi Golden Gate Bridge di San Francisco (2,737 km) dan Sidney Lanier Bridge di Australia (2,371 km). Tapi kalau 5,438km. mmg sgt panjang. Beribu kilometer. Panjang gila ! (orang suka cakap macam ni). Kami mempertikaikan kepanjangan jambatan tersebut bersama-sama. R berkata " Boleh pergi balik Johor-Perlis 2-3kali ni..". Sedang mempertikankan dan berfikir bersama-sama tentang logiknya panjang jambatan itu, akhirnya sedar. Kitorg lupa perkara penting!. Tanda koma adalah tanda titik/point (untuk digit) kalau di Indonesia. Ah! Tadi saya google Jambatan Pulau Pinang. Nak tau brp panjang sbb tak penah tau. Panjang dia ialah 13.4 km.

Makan. Sambung makan lepas dah habis memikirkan hal jambatan. Oh. Sabtu lalu majlis makan malam sempena Majlis Perasmian Kelab UMNO Luar Negara. Majlis Tertinggi baru dah dipilih. Semoga berjaya jadikan Kelab UMNO cawangan Malang femes. hee~

di ptg hari : meeting and election

bergambar bersama para dekan dan En shariff
(s/u kelab UMNO luar negara ?)


makan. Ain (jemputan dr Jakarta) paling kanan.

dengan gadis2 anggun

2 ulasan:

Bil berkata...

sgt pelik, ntah mane org indon blaja yg KOMA tu POINT. mcm bongok gile~

1st time i buat SPMB (admission exam) tu, belikan buku past years questions dia, pastu maths dia ade koma, check2 dlm calculator takper pon koma. ciSs!

dorg ni taktau ke yg dorg pelik??! internation takde pakai koma pon!
ikut BELANDA agaknyaaaa...

SURAYA berkata...

yup2. cara belanda kot.

SPMB hrtu ktorg takleh gn calculator!!
nak kira2 utk soalan math tu mmg seksa gle.

biasalah indon dan kepelikannya
hahaha
aa...bay..ceee...dee..