Rabu, 31 Disember 2008

Koma ialah Point

Akhbar. Dah lama saya tak beli. kalau beli pun bukan guna duit sendiri. Tapi memang sudah berzaman tak beli 'paper'. Terima kasih kepada e-surat khabar. Bak kata sepupu saya, akhbar jadi pedoman.Saya setuju bahawa baca surat khabar dapat menambah ilmu.

Tengahari. Apalagi aktiviti penting kalau bukan lunch. Makan bersama 3 rakan, E, G, dan R (nama betul yang dipendekkan) di food court yang dirahsiakan. Dapat surat khabar free. Mulanya ada orang datang dengan surat khabar. Tak sempat ape2, ktorg dah ckp taknak. Tp bila orang tu cakap"ini gratisan", ktorg hanya ketawa sambil menerima tawaran tu. Maklumlah, agak terkejut sebab barang percuma kat Indonesia? Jarang sekali.

Berita. Macam-macam berita. Biasalah.Tajuk utama "Jawa Pos" ialah Suramadu Tinggal 38 meter. G berkata " eh, panjangnya jambatan ni.. 5,438 km !". Berita tu mengenai Jambatan Suramadu yang akan menghubungkan Surabaya dengan Madura. Tertulis kat situ jambatan tu akan menyaingi Golden Gate Bridge di San Francisco (2,737 km) dan Sidney Lanier Bridge di Australia (2,371 km). Tapi kalau 5,438km. mmg sgt panjang. Beribu kilometer. Panjang gila ! (orang suka cakap macam ni). Kami mempertikaikan kepanjangan jambatan tersebut bersama-sama. R berkata " Boleh pergi balik Johor-Perlis 2-3kali ni..". Sedang mempertikankan dan berfikir bersama-sama tentang logiknya panjang jambatan itu, akhirnya sedar. Kitorg lupa perkara penting!. Tanda koma adalah tanda titik/point (untuk digit) kalau di Indonesia. Ah! Tadi saya google Jambatan Pulau Pinang. Nak tau brp panjang sbb tak penah tau. Panjang dia ialah 13.4 km.

Makan. Sambung makan lepas dah habis memikirkan hal jambatan. Oh. Sabtu lalu majlis makan malam sempena Majlis Perasmian Kelab UMNO Luar Negara. Majlis Tertinggi baru dah dipilih. Semoga berjaya jadikan Kelab UMNO cawangan Malang femes. hee~

di ptg hari : meeting and election

bergambar bersama para dekan dan En shariff
(s/u kelab UMNO luar negara ?)


makan. Ain (jemputan dr Jakarta) paling kanan.

dengan gadis2 anggun

Ahad, 28 Disember 2008

Sedang Terbang

Ok. ni homework lgi. Tp dr Cik Alya pulak. Sorry coz lambat sikit saya buat . Tapi takpe sbb takde due date. kan alya? hee~ ;)

What's our most favourite colour?

Apple green, yellow, colours


Who is the most important to you?
Allah SWT. Family.

How often do you think of commiting suicide?
As far as I concern, NEVER. I only wish to die instantly, automatically yet peacefully without have to commit suicide (if I'm in a really bad situation). But that was totally wrong as amalan2 pun tak cukup lagi la.

Do you think you have enough confidence?
90 %. 5% is confuse and another 5% is depend on situation.

How many babies do you want?
I'll discuss it with my future hubby.

Do you believe in seeing a rainbow after the rain?

Yes. Scientifically, its proven. Plus, there's a quote "setiap kejadian ada hikmah disebaliknya".

What's your goal next year?
Be good and lose weight!

Who'll you miss the most, if you don't talk to them?
Family especially my sis.

Do you think the person who tag you like to play kidnapping?
err.. not sure. I dont really understand this ques actually. Kidnapping? culik2?

What do you want for Christmas?
Technically, I dont celebrate Christmas. But, if any of you like to give me something, it can be anything and at anytime. *big grin*

What is your bad habit?
Sleep like forever and wake up late in the morning. There must be more but these two are at the top of my evaluation list. Im trying to fix !

Do you have a secret crush?
ermm.. thinking.

Do you cherish every single friendship of yours?
Of course.

What does flying mean to you?
Sedang terbang.

What do you crave for the most currently?
Spirit to study for final. Be at home. Laksa Johor ummi *drooling*.

Are you single / in relationship?
Single.

What have you done to yourself to make yourself happy?
Sleep. Listen to music and sing along!. Try to think positive.

How's your day?
Good. At least I went to Maal Hijrah celebration today.

If you asked to make a wish, what would youl ask for?
I can wish as much as I want to and my wishes come true in short time interval. ridiculous!

I tag
Whoever want to answer this. I'll appreaciate it. But Kak Amira, this is a homework for you ;)

Jumaat, 26 Disember 2008

Melangkah ke Tahun Baru

Tahun 2008 akan berakhir. Nak masuk 2009 dah tanpa sedar. Eh taklah. Sedar la jugak ni. Dalam beberapa hari, kita akan menyambut Maal Hijrah 1430. Dan New 2009. seperti biasa kita akan memikirkan misi atau azam tahun baru. Saya masih tetap sama kerana yang lepas masih belum disempurnakan. Ulang lagi, misi saya adalah untuk:
  • belajar dengan sistematik, skematik, encyclopedic, non-traumatic, less-idiotic
  • mengurangkan jarak jarum penunjuk penimbang berat badan->kurus!
Tahun ni banyak perkara berlaku. Seperti ape ekh? Saya lupa. ( oh my! seriously saya lupa ape yang berlaku bulan Januari 2008). Yang betul2 menggembirakan saya di 2008? hm..banyak la jugak. Contohnya kegembiraan dapat ber-aildifitri dengan keluarga dan yang lain hanya kegembiraan2 biasa sebagai seorang manusia sederhana. Kegembiraan dapat makan nasi, minum milo, bernafas udara tinggi kandungan oksigen, mandi air bersih tidak berkarat dan lain2 yang tak perlu saya nyatakan. Dan juga kegembiraan tidak perlu mengambil exam final untuk beberapa subjek! yeaaa.. ;)

Alhamdulilah tiada apa yang betul2 membinasakan (maaf saya tak dapat fikir perkataan lain) saya tahun ni kecuali dalam semester 3 ini. Pening, pusing, runsing dibuatnya. Dengan konsep sistem pembelajaran PBL (problem base learning) bercirikan discussion yang semak, exam setiap minggu yang kusut dan marking system yang kacau. Ditambah dengan permasalahan sosial dengan rakan sebaya, masalah minda yang malas nak berfikir, perut yang sentiasa lapar yang membawa kepada permasalahan tipikal pertambahan berat badan dan permasalahan perception terhadap malam dan siang yang membuatkan masa tidur saya tungang-terbalik (ini masalah berat bagi saya!). Selain itu adelah lagi masalah2 manusia normal yang tak dapat lari dari masalah.

Sekarang, untuk menghabiskan sisa-sisa tahun 2008/1429H ni, saya dengan paksa-rela mengisi masa dengan study untuk finale (stage:baru nak mula) dan secara tak-sabar-suka-rela menunggu kehadiran 16 Januari 2009 dimana saya disahkan boleh balik umah rilex2 dan enjoy2.

Kepada semua, selamat tahun 2009!
Hoping for bless, bliss and blast 09.

Khamis, 25 Disember 2008

tag dari akak amira : 7 perkara.

Saya melawat blog Kak Amira pagi tadi. Dia rupanya telah memberi saya homework. Jawab tag kat page beliau.hee.. Tp, saya berbesar hati je nak jawab :


7 ciri lelaki/wanita idaman anda :
.beriman, berilmu, beramal
.love me as what I am
.cool and calm
.get along with my family well
.natural and good sense of humor
.physically yg enak mata memandang
.macam Edward Cullen or Robert Pattinson

7 ciri lelaki/wanita yang tak pernah anda minati sepanjang hidup anda :
.penipu, pencuri, pembunuh
.mempunyai ciri yang berlawan seperti soalan pertama
.underestimate orang atau synonym dengan budget bagus
.tiada pekerjaan
.mengambil kesempatan
.perasan
.mat rempit

7 perasaan anda sekiranya keluar dengan orang yang diminati :
.gembira hatiku riang ria bagai pelangi
.nervous ?
*5 jawapan lagi akan dijawab setelah saya keluar dgn my mr right satu hari nnti ;p


7 tempat istemewa yang ingin anda lawati bersama pasangan anda :
.Mecca
.London
.Paris
.Japan
.pulau2 kat Malaysia (at least la..hehe.sme mcm kak amira)
.tempat menarik,romantik, cantik,tertarik
.segala tempat yang boleh pergi.bukan Indonesia.


7 barangan/ sesuatu yang istimewa yang akan dihadiahkan kepada si dia :

*memandangkan si dia tu merujuk kepada bf (kot), so saya akan menjawab soalan ini setelah mempunyai bf. lagipun nnti dia tau la saya nak bagi ape then tak surprise da la...

7 tajuk lagu yang akan anda nyanyikan untuk pasangan anda :
.I Love U- Celine Dion
.Because U Love Me-Celine Dion
.Oxygen- Colbie Caillat
.Realize-Colbie Caillat
*ini kalau suara saya sehebat mereka la. lagi 3 lagu tu lagu ape2 je la yang saya dan dia suka. tapi rasanya saya takkan nyanyi kerana suara saya ini sungguh best.

7 wanita/lelaki yang kene jawab tag ini :
.Kakngah (if u read this, past the answer to me.heheh)
.mereka di senarai "I read" (kalau mereka belum buat tag ni)- Ediey, ShafiqNasir, Sarah, Kak Bil, Nadira, Mimie, Hazirah, Athirah, Tun Mahathir (kalau.hehe.)
*lebih tujuh da ni.takpela.

Soalan ini telah dijawab dengan ikhlas dan jujur walaupun mungkin ade yang kurang lengkap atau nampak macam mengarut. So, mungkin saya akan mendapat hadiah drp Kak Amira kerana telah berjaya menjawab soalan2 ini. ow yeah..

Sabtu, 20 Disember 2008

masa cerita dongeng

Saya pun kurang pasti mengenai apa entri kali ni. Hanya nak membuang masa kebosanan yang melanda memandangkan study week holiday secara rasmi telah bermula. Zaman dahulu dan zaman sekarang. Apa bezanya? ok.Saya tau soalan saya ini senang. Mungkin anda boleh buat karangan yang mempunyai 1000 patah perkataan atau 1000 muka surat pun mungkin tak boleh nak hairan. Jadi tak kesahla. So, ape yang saya kesah? Ntahla.

Walau apa pun atau dalam bahasa pasar, pape pun, ini tetap dongeng.

p/s : kerana tiada apa yang mampu saya fikir untuk entri kali ini. heheh..

Khamis, 18 Disember 2008

enjit-enjit semut

ok. saya bukak buku tebal warna merah. Ciri2 tipikal buku physiology Guyton and Hall. cari tajuk berkaitan kidney. oh yeah jumpa. Chronic Renal Failure-tajuk spesifik yang saya cari. Muka surat 407. hm..bnyk jugak pasal kidney ni. Saya cuba baca. Cuba focus. Saya memang nak belajar memandangkan aktiviti wajib seorang pelajar ni saya abaikan sejak habis exam minggu lalu. Baca satu line je dah bosan. dush. ok. Baca smbil dgr lagu. dush. Bosan jgk. Give up la. Saya dgr lagu. Bebas- Butterfingers. separuh lagu mcm ni :
enjit enjit... semut siape sakit naik atas
usah buang masa itu emas
lupakanlah yg dah lepas

sampai bila dibelenggu
hidup tanpa ragu ragu
tanah tumpah nya darahku
biar apa yg terjadi
saya tetap disini
menghapuskan dilema ini

enjit enjit... semut siape sakit naik atas
arus pemodenan kian deras
pastikan kita tak lemas

kita semua perlu bebas

saya fikir jap.ape maksud dia? ape saya fikir? ape anda fikir?
ok. Saya terus bebaskan diri dari buku tebal merah tu. Bukan meresap pun dalam otak ni. (ingatkan nak dgr lecture je tp lec sbenarnya hampeh. hanya presentation semata2)

Ahad, 14 Disember 2008

direct selling

Direct selling? penah dgr kan. Pernah anda berhadpan dgn dirrect-seller (atau salesgirl/boy) atau anda sendiri penah menjadi direct seller? erm.. saya sebenarnya kurang pasti tentang dirrect selling ni. Mengikut otak dan fikiran saya tanpa rujukan dimana2, saya kira direct selling ni ialah bussiness menjual barangan (tak kira la apepun) secara langsung (face-to-face atau person-to-person) dengan pembeli. Biasanya mereka yang menjalankan dirrect selling ni akan pergi satu rumah ke rumah lain atau di warung2 makan.


Saya kurang pasti di rumah anda mcmana (ye la kn.bukan saya tau anda duk mane). Tp kalau kat rumah saya, para2 bussinessman/women ni akan melaungkan kata salam dulu sebelum mempromosikan brg mereka. tu kalau gate tutup. Kalau gate bkk diorang akan terus masuk sampai depan pintu rumah. Anda mungkin akan terkejut beruk atau merasa panic. Kalau bersendirian kat rumah, saya akan buat tak tau je pada jurujual tesebut dgn bersembunyi di dalam bilik. Mungkin lain orang lain caranya. Ada yang akan dgn jujur terus berkata " maaf la encik. saya taknak." atau "taknak! tanak!" (tanpa sempat penjual tu cakap ape2). Ada yang akan separa jujur dgn berkata "owh.. benda ni saya dah ada" ataupun berkata dgn nada yg lebih egoistik "ala..belambak dlm rumah saya ni". hmm tak kesahla ape yang anda sebut atau buat utk lari dari mereka2 ini.

Di Indonesia, direct selling ni berlangsung dgn begitu hebat. Sungguh tak sangka. 2 hari lepas saya dan beberapa kawan ke *MAPOLDA Surabaya yang berjarak lebih kurang 1 jam setengah dr tempat tinggal saya disini. Dengan berfikiran bijak, kami meminimalkan tambang ke MAPOLDA tersebut dengan meniki bus. Dalam bus ni lah dirrect-selling giat berlangsung. Untuk bus pertama, ramai direct-seller ni jual kuih muih dan surat khabar(mungkin sbb pagi) Kalau tak silap, ada 3 penjual menjual kuih yang sama jenisnya.Jual nasik pun ade. Nasib baiklah bus tu penuh cepat (kalau tak penuh, mereka takkan jalan). Bus bergerak dan tiada lagi para penjual.

Kemudian berhenti di satu stesen, kami tukar bus. Bus kedua ni lebih mencabar. Memandangkan kami adalah penumpang awal, kami terpaksa duduk dalam bus tu lama sehinnga bus bergerak. huh..tiba2 seorang penjual air naik.. "sprite2, aqua dingin.." (aaargghh.. da strt da sesi menjual) beberapa minit selepas tu penjual kedua (saya tak ingat dia jual ape) kemudian penjual ketiga dan seterusnya. macam2 mereka jual (satu penjual satu jenis barang). antaranya, buku mewarna, buku panduan solat, gula2, kacang, tali pinggang, lighter dan saya dah tak ingat sgt ape. yang pelik, pen pun ade!pen pun nak jual secara direct seling ke?? saya ingat penjual air yang pertama tadi sudah naik 3 kali (atau 4). Saya tgk air sprite yang dia jual takde org bli lg. Bukan penjual sahaja.Penyanyi pun ade. Bukan Agnes Monica atau Kris Dayanti atau Peterpan.tpi penyanyi yang kita kene byr direct after dia nyanyi (kalau nak byr la.kalau taknak pun takpe).

Entrepreneur skill mereka extreme. Mereka akan beri barang yang mereka jual kpd semua org dalam bus tu sambil mulut mereka bising mem-promote barangan. Kemudian, mereka akan round balik dan kutip balik brg2 tersebut. tapi kalau nak, jgn bg balik tp bg duit la. Semua penjual buat perkara yang sama. Saya cuba mengelak dgn buat2 tak tau. Tunduk bwh konon2 main phone. Tapi oh! penjual tu campak brg tu kat tgn saya. Cukup la..saya btul2 tak tahan dgn penjual2 tersebut. Saya rasa adela dekat 10 atau lebih penjual yang masuk keluar bus tu.

Keadaan bus dan stesen bus jugak yang penuh asap bus dan rokok membuatkan saya rimas. Tekanan darah dah lebih tahap normal. kepala sakit. tension-type-headache: saya diagnose penyakit sendiri. tapi apakan daya. sabar je la.. bila bus gerak saya rasa tekanan darah dah turun tpi kembali naik bila saya rasakan pergerakan bus tersebut tak ubah macam siput babi.

Akhirnya sampi jgk kat MAPOLDA tu. Selesai urusan, kami pulang. Ke stesen bus lagi!!! oh no. Saya paranoid! mesti mcm yang stesen bus pertama. Pemandu2 bus menjerit-jerit sambil tgn melambai2 depan muka orang suruh naik bus mereka. Lebih extreme bila mereka menarik2 tgn penumpang agar ke bus mereka (ini pengalaman kawan saya shamsiah). Takde manners ke nak tarik2 tgn org? tapi belum pun sampai stesen bus nak blk, ade konduktor bus ni jerit panggil kami naik bus mereka. Memandangkan bus tu ke destinasi sasaran, kami pun naik je la. Nasib jugak. Takperlu ke stesen bus, tggu bus gerak sambil terpaksa berhadapan dgn direct selling yg extreme.

Kelegaan drp penjual2 hanya sekejap je. traffic jam dan indirectly memperlahankan pergerkan bus. Dan tiba2 je ade penjual lagi. Kali ni ada la dalam 6 org penjual dan 2 orang penyanyi yang naik turun. Ya Allah... tak tekata2 lagi. Geram tapi kesian jgk. Mereka cari rezeki dgn cara tu. Itula..pemimpin kene tgk skit golongan bawahan! pegi mampos dgn korupsi k.

emm..memandangkan entri ni sangat panjang, saya nak stop. sbelum tu, saya pun tak pasti samada perkataan direct-selling ni sesuai tak nak dilabelkan pada perniagaan dalam bus tu.Kesimpulannya, direct selling boleh mengasah marketing skill anda.

*MAPOLDA= Markas Polisi Daerah

Isnin, 8 Disember 2008

kambing

Orang kata kambing takut air. Betul ke??
petang tadi sewaktu hujan renyai2, saya keluar dan melalui sebuah masjid. saya nampak banyak betul kambing kat kawasan masjid tu. bilangan kambing disitu tak pulak saya kira tapi mungkin melebihi bilangan manusia yang berada dimasjid tersebut (maghrib lambat lgi). bilangan kambing taklah penting sangat tetapi yang menjadi highlight disini adalah respon kambing-kambing tersebut terhadap air hujan. mereka tidak mengembek dan tidak menunjukkan kegelisahan walaupun kena air hujan.Jadi, apakah benar kambing takut air? saya hairan juga kerana kambing2 itu tetap duduk (atau berdiri) dengan tenang, cool dan rilex.. saya hanya dapat memikirkan 4 kemungkinan atau hipotesis kenapa kambing2 itu nmpak tak takut kepada air :
  • mereka adalah kambing2 ternak yang sudah biasa dimandikan.kalau yang high class mungkin siap dengan diberus gigi lagi.
  • mereka hanya berlagak tenang.takkan nak kecoh kot. malu la keluarga dan keturunan spesies kambing sbb takut air.
  • mereka dah tak kisah kehidupan mereka mengenangkan nasib mereka pada hari esok *
  • mereka sedang berangan2 mandi dalam bath tub yang dicampur lavender oil ketika mereka disyurga nanti (orang kata haiwan korban masuk syurga).
*esok raya haji atau hari raya korban (memandangkan sudah lewat malam/awal pagi, bolehlah saya katakan Hari Raya Korban hari ni...! yeaa.. raya lgi..) SELAMAT HARI RAYA AIDILADHA kepada semua. semoga kita sentiasa dirahmati.

seminggu yang lalu, kawan2 saya sudah busy mengirim sms berbaur invitation :
Inviation: sambutan idul adha. 8/12. jam 0900-1300. rumah UMNO. menu : ns kuning,ayam masak merah, kambing guling, sate kambing, kari daging lembu, air leci.baju raya.
yeeii.. ade mkn2.so tak la meleleh sgt air liur teringat masakan ummi kat umah. gambar tertera adalah gambar mug bercorak kambing yang sengaja saya guna untuk minum air nescafe td. untuk menimbulkan feel Hari Raya Korban.

Sabtu, 6 Disember 2008

Luisa "the animal" Fischetti vs Suraya




Your Mafia Name Is Luisa "The Animal" Fischetti



Leave the gun. Take the cannoli.

What's Your Mafia Name?

Tadi saya ambil kuiz diatas. Ingatkan best nama saya dapat. kalau mcmni nama saya, saya taknak la jadi MAFIA. Baik jadi orang biasa je.

Khamis, 4 Disember 2008

mimpi dan cerdik

mimpi dan cerdik mungkin tiada kaitan secara langsung.

hari ini saya bermimpi. bukan mimpi hantu. tapi mimpi yang bukan2 (ye lah memang mimpi bukan2). petang tadi saya mandi kat laut bersama kawan-kawan. laut biru yang cantik sekali. tapi pelik. laut tu berombak kuat. macamna kami boleh mandi-manda kat situ? tapi sekejap je kami mandi-manda sebab kami kene marah. kami pun 'blah' la dari pantai tu. saya pun tak tau kenapa kene marah sedangkan orang lain tak (nasib taktau sape yang marah.huh). biasalah. mimpi memang mengarut. merepek. tapi saya macam pernah mimpi je perkara ni masa dulu. deja-vu ke ni? mimpi pun ade deja-vu? ah. biarlah ape2 pun.

yang penting, saya nak lari dari penilaian. maksud saya superficial je. saya nak lari dari examinations!! esok saya ada exam. bukan esok sahaja. lusa pun ada. di hari SABTU! dihari cuti am. dihari rehat2. bukan Sabtu je. Ujian Tengah Semester 2 akan bermula hari Selasa. saya rasa gila walaupun mungkin gila bukan satu perasaan. skala kewarasan saya rasakan makin berkurang bila tadi saya lihat gred untuk exam saya yang lalu adalah C. C for cerdik. jadi mungkin tak mengapa kerana mungkin juga saya cerdik.

Isnin, 1 Disember 2008

title here

Today is the world AIDS day. it is dedicated to rising awareness about HIV/AIDS. AIDS (Acquired Immunodeficiency Syndrome) killed about 1.8 million to 2.3 million people in 2007 (source: WHO) The easy way to prevent AIDS is ABC. avoid free sex. be faithful. condom using.. and also dont share needle.


ok. enuf about AIDS as I dun have many info bout dat.well, you can google it by urself ;p em.. last saturday got PKPMI's Annual Grand Meeting. it was held at Hotel Gajahmada (rasanya btul dah nama ni). congrats to abg Hafizi becoz he is our new yang diPertua and not to forget my bacthmates, Hazirah and Suhail coz they won the election too ;)

at nite, Anual Grand Dinner was held. so ape lgi, soorrruuuuu la banyak2... the prom queen is Hanis (my batchmate..! hehe) and prom king is Anandarajah.*pieces of ribbon going down**sountrack:people clapping hand n making sound*.. ;p

p/s : tomorrow is my mimie darling besday..happy besday fren. hug n kisses to u! muaaahh. present is HIV-blood test percuma..hehe

classmatesku sengal (queen of d nite,Hanis at the front row holding a rose with her crown)

pozerr..

the 'cun' community..ngee..

penyambut tetamu ke kamu2 sekalian ?

waiting my limousin