Isnin, 3 November 2008

memori algebra matematika kuasa dua

9) a child weighing 5kg and showing sign of
dehydration has a fluid deficit of :
a) 100ml
b) 200ml
c) 300ml
d)>500ml
e) not one of above

kat atas merupakan soalan yg diambil lam test friday lepas.heheh.. setelah menimbang beberapa faktor, saya memilih jawapan d). saya sendiri tak tau atas faktor ape saya pilih jawapan tu kerana saya tak tau pun macamna nak jwb.kene kira ke. tak kena kira ke. saya rasa takde pulak formula2 yg leh saya guna. mmg hampeh soklan2 lam test hrtu.

tadi saya cuba nak jwb balik ni. saya cuba kira menggunakan pengetahuan cetek matematika saya. tetiba saya teringat math. betapa mse sekolah saya tak suka math. amat menyusahkan hidup. bila ade xm math, jantung saya amat deras berdegup.dalam bahasa sainsnya, tachycardiac. kalau nak tulis fav subject, mestilah math senarai yang last.ataupun tade dlm senarai. saya selalu tidur dalam kelas add math dan saya tak pernah siap soalan2 latih tubi add math spm. buku soalan addmath saya hanya sebagai hiasan. saya ingt lagi karimah.dia pelajar pintar. selalu cikgu math tanya dia jawapan bukan dia tanya cikgu.saya sendiri hairan atas kepandaian karimah. yang paling hairan, jawapan math karimah pernah digunakan cikgu utk jdikan skema jwpn. pandai betul dia. saya nak jd pandai mcm dia tp saya tau seratus tahun lagi pun saya takkkan mcm dia. math amat menyusahkan saya diwaktu matrik. cikgu math saya amat garang. saya selalu kene duduk barisan plg depan sbb dapat c math. sungguh mcm dalam neraka. cikgu tu btul2 anti dgn saya. saya tachycardiac kalau nmpak cikgu tu. tapi terima kasih cikgu math.

kini saya sedar math tu penting. kalau saya tak belajar math, mcmana nak jwb soalan kat atas. saya amat bersyukur, kehidupan saya kini jauh dr math atau add math. tapi tiba2 lak ade soalan pengiraaan mcm kat atas. huhuhu.. tpi masalahnya bukan math tapi ape formulanya??? kena fikir logik je ke?musatahil.impossible.

berbalik kepada soalan dia atas, saya memang tak tau jwpn dia. saya rasa jawapan e tu kene tukar kepada : e) dont know. kalau tukar mcmtu barulah saya boleh jawab.

sekian saja memori algebra matematika saya..

0 ulasan: