Khamis, 27 November 2008

evaluasi aka evaluation

I’m lazy n sleepy right now. I wanna make some review but my brain capacity is too low for dat currently. Tomorrow.. at 7am i got evaluation for “Basic Life Support” module.. aiya.. im quiet worry. Afraid dat my brain will stop thinking because of nervousness. Ces.. Metaphor.. On this module i learned on how to help chocking person, rescue breathing and do CPR (cardiac pulmonary regurgitation). yea.. At last I know how CPR is done. Hehehe.. so, I can apply it one day..(if only I have confident to do so.. )

Back to the exam, there are a few line or dialog that the helper must say to the patient before proceed. As I learn this module in bahasa Indonesia, so that the lines also in bahasa Indonesia.

Some of the lines:

“ adakah anda tercekik? Saya_____(name) bisa membantu anda. Sila dengarkan instruksi saya”

" halo.halo. apakah anda baik2 saja? "

“ ibu / bapak, tolong dail 118"

“ saya bisa RJP dewasa dua org.bisa saya bantu? ”

and some other perkiraan2 ..

*RJP is synonym to CPR. RJP is Regugitasi Jantung Paru

*118 is Emergency Medical Service line in Indonesia

Hm..sikit je pun nak kene ingt. It quiet funny for the first time i learned this things (ape yg klaka pun tak tau). But it doesn’t funny anymore. If I dun say dat, salah la alamatnya..! May God bless me ..

Isnin, 24 November 2008

89 questions

1. My eye color: dark brown
2. Favorite car: -intentionally left blank-
3. Right-handed or left-handed: Right
4. Shoes you wore today: sneaker
5. My fears: the fear itself
6. Goal you would like to achieve this year: lose weight !!
7. Thoughts first waking up: kul 5? yes! At last ! berjaya jgk ak bgn awal.
8. My bedtime: varies.
9. Pepsi or Coke: both.. rasa pun lebey krg jek
10. Single or Group Dates: ntahla.. single maybe.
11. Chocolate or Vanilla: chocolate
12. Do you smoke: nope. Amaran kerajaan : merokok membahayakan kesihatan.
13. Do you sing: yup. I hve beautiful voice (in my dream).haha
14. Have you been in love: yes. Its been long time ago.
15. Do you want to get married: of course!
16. Do you get along with your parents: yup..
17. Do you play a musical instrument: I wish I could
18. In the past month have you smoked: refer to no 12
19: Favorite candy bar: Cadbury sudah
20. In the past month have you gone on a date: nope.
21. All-time favorite sports team: ah..mne2 je la.not really into sport
22. Ideal girlfriend/boyfriend: who love me as I am.
23. My best friend(s): all my frens are best
24. Do you believe in love at first sight: ntah..love at first sight tu cmne tak tau
25. Favorite clothing brand: erm..SEED, PDI, indie clothing line (ini je mampu for now. i wish for Louis Vuitton, Channel, Versace etc.heheh)
26. Dream vacation: paris
27. My favorite singer: singer menawan keluarga bahagia…lalala.
28. My favorite movie: shoalin soccer
29. Have you ever fired a gun: nope
30. Do you like answering these questions: tgh malas study neh.. adeh.
31. Do you like yourself: emm.dunt know. If I cud change few things..
32. I am addicted to… earings,bracelet,sleep
33. Favorite drink: water
34. Do you have a crush on anyone: Emm..ask me personally..ngee~
35. Are you ticklish: depends..
36. Favorite ice cream flavor: chocolate + blueberry
37. Define yourself in 3 words… confuse? caring? boring?
38. Do you believe in God: of course..
39. Favorite day of the week: saturday
40. Heads or tails: erk? asal ngn soalan ni?
41. Favorite author: - intentionally left blank-
42. What magazines do you read: junk. utopia. cleo
43. Sweet or sour: both.
44. Favorite chewing gum brand: lenguh rahang mkn chewing gum.
45. My hair color: black. Melayu typical la katakan
46. Height: not sure.
47. My heritage: xfhm soalan
48. My weakness: weaknesses
49. My perfect pizza: pizza hut..
50. My most overused phrase on IM: cess..
51. My best physical feature: -intentionally left blank-
52. Do you get motion sickness: not really
53. McDonalds or Burger King: both
54. Lipton Ice Tea or Nestea: lipton ice tea
55. Cappuccino or Coffee: Coffee
56. Do you swear: afraid to swear
57. Do you want to go to college: im a college student.
58. Do you think you’re attractive: ask who attracted wif me.haha
59. Do you like thunderstorms: nope
60. In the past month have you drunk alcohol: nope
61. In the past month have you been on drugs: br je td telan ubat
62. Favorite cartoon as a child: burney n frens
63. Favorite sport : next ques pls..
64. In the past month have you been on stage: erm? nope
65. Ever been beaten up: yup. Long time ago
66. How you want to die: Peacefully.. sempat mengucap. huhu
67. Number of piercings: 2
68. Favorite color: yellow. I love colors actually.
69. Favorite food dish: chnge dis ques to fav FOODS then only I can answer
70. My parents are… en nazri and puan rohani
71. Do you have children: nope. Satu hr nnti..
72. Do you have pets: takde. Tak suka.
73. My favorite music genre: depends on kesedapan instrumen, keharmonian lirik, kemerduan suara.
74. My favorite season: Mesia n indon bukan negara 4 musim.
75. Silver or Gold: silver. Gold wat harta.
76. Who was the last person that called you: my sis
77. Are you a good driver : dun know how to drive. Arrggghhh…
78. Would you rather be rich or famous: Rich
79. When I’m sad or down, I prefer to… SLEEP
80. What is your phone’s current ringtone: maybe - couple
81. The longest you’ve gone without sleeping: ssh pulak soalan ni
82. What would you do with a million dollars: oh!alhamdulillah..enjoy, spend wisely
83. What makes you laugh: humor n stupid past time
84. Your favorite book: modul2 pelajaran
85. Most embarrassing moment : lorh..malu nak jwb
86. Favorite item that you currently own: laptop
87. Have you ever moved: yup..
88. Kisses or hugs: Both.
89. Are you a very emotional person: I have my moments

Sabtu, 22 November 2008

a trip to jogjakarta


Last Thursday, I went to JOGJAKARTA bcoz of futsal competition between PKPMI (Persatuan Kebangsaan Pelajar2 Malaysia di Indonesia)antara cawangan (bukan reti main sgt tp nak jalan2 je).. Beside futsal, there were bowling and badminton competition too. So excited! Malang to jogjakarta took about 7 hours. What a long journey but everybody were happy.


Friday

Arrived at jogjakarta. pepagi hari baru sampai.fuh.. capek! the bus went straight to villa eden.. We arrived around 7am but we have to wait until 10 to get into our rooms. sabarjela....

villa eden .. nice place. FRESH AIR. Sejuk!

Then at 1 pm, we went to watch badminton. Bowling competition held at the same time but at different place. Malang team not so bad. Okla.. we won 4th place.huahuahua.. ombak to rhishi. gud player!


Saturday

Futsal day..!

They said 530am should be ready. kelam kabut sgt pg tu. .My team members knocked on my room door so many times, afraid that me , mei2 n ed will be late. We try our best to be ready on time and we did it! Yeahhh! Thx to kaknad. The panitia also ketuk2 pintu and suruh cepat. She said bus already waiting. Kalau lambat tinggal!. Huhu..

My team plays 5 match in that day. But we lose.isk3.. Dun be shock k. I play futsal ape. Not forget to mention my position : striker! *raise eyebrow* Hehe.. well, thx to our coaches ( ganesh, hafiz, navin, anand, etc ) Pity joseph. terseliuh while play. he went hospital but the doc gave wrong medicine n cause his face bengkak2.rupanya dia allergic penicillin..


Eventhough we lose but the day was very fun..

(nama pun cawangan Malang, mmg malang la .. hahaha)

At nite there was a big dinner. The foods? ok2 je. Dr junaidi also came to dat dinner. Er.. dr junaidi? I forgot who is he actually… then after dinner, went to room, packing and zzzzzz…


jgn marah... ;p

Sunday

Back to malang... Before dat we went to Candi Borobudur and pasar Malioboro.. best jgk. Nice candi. Kalau tak penah bc buku teks sejarah, mmg tak penah dgr nama tu.. haha..

Afer all.. I felt tired.. but jogja dalam kenangan.heheh. hope next year buat kat Jakarta..

Jakarta.mengusha Jakarta.. ;p


Khamis, 13 November 2008

bertahan.mampukah ? part 2. penat.

penat. saya rasa penat. nak buat ape? tak nak buat apa2 lagi. biarlah. benci? saya tak suka benci. saya tak nak benci. suka? saya penat nak suka. harap? saya penat nak berharap. semoga hilang semua rasa. semoga hilang semua perkara. biarlah walau sekejap.

sbb saya penat.
baik saya pegi pejamkan mata, rehatkan minda, hilangkan semua....

Isnin, 10 November 2008

sabtuku

hari ni hr ahad. maka semlam mestilah hr sabtu. hari sabtu. sabtuday. terkenal dengan hari cuti am. mungkin pada sesetengah org, hari sabtu lebih dikenali dengan hari rehat2 atau pun hari berjalan2, hari berfoya2,hari mengemas rumah, hari try resepi baru, hari bershopping, hari menyiapkan homework, hari bersukan ataupun hari bangun lambat. klas dihari sabtu? jarang diadakan. tapi itulah sabtu yang malang semalam sbb mmg ade klas.


selepas klas, ada acara di jalan anyer.aktiviti menarik ialah sukaneka. tugas saya hanya menjaga.penjaga ( ala..tade nama yg lebih commercial ke?). bukan menjaga keselamatan.tapi menjaga supaya mereka tak main tipu.biasalah manusia nak menang, mesti nak tipu.sambil menjaga saya memerhati. ramai betul yang jahat sebenarnya.bukan pemain yang tipu tapi para penjaga yg jahat. jadi siapa jahat?


walaupun ramai yng jahat tapi sebenarnya mereka baik. yang dilabelkan jahat adalah hanya penipuan semata-mata.mereka bukan berniat jahat. hanya berniat bersukaneka. dah nama bersukaneka. hanya bersuka2 dan bersukan. salah menjadi jahat. bak kata pepatah " buat baik berpada, buat jahat jangan sekali". berkali2..

Jumaat, 7 November 2008

sambungan imigresen.sabar.

grrrr.... ( bunyi hp vibrate, bukan bunyi kesejukan)

lihat phone saya.oh. 1 message received. saya bkk :

menunggu, melongo, n melepak

yang ditunggu tak jugak dapat
hanya omelan dan harapan
menjadi teman
apakah daya
diriku hanya gelanggangan
wakaka.dapat sajak pendek ha! lm*text message missing*

kesian sara. kat imigresen lagi rupanya dia. nasibnya seperti saya semalam. kesian. tapi tabahlah sara.. nak buat camne. da mmg mereka lembap.

*text message missing*bt r diorng ni. dtg dr pg smpi dia rehat, xsiap2..hish!

mekasih sara azreen kerana menghiburkan saya dgn sajak itu. heheh. sara begitu gembira kerana leh ponteng klas disscussion tp saya rela ada kat klas walaupun tak tau ape2 dr ade kat imigresen. dan rugi lah sara kerana tak sempat masuk klas sbb muka lecturer tadi macam dato' K.

Khamis, 6 November 2008

imigresen.sabar.

hari ini saya dan rakan2 ke kantor imigrasi atau pejabat imigresen atas urusan negara.heheh..hal leceh imigresen. apa yang pasti,saya dan rakan2 terpaksa mengeluarkan duit berupa wang tunai sebanyak 700k rupiah untuk renew benda jadah ni. adeh...

okla. tu halal la. nak wat camne. dah negara orang. masuk kandang kambing mengembek, masuk reban ayam, muat ke?? yang amat menyakitkan hati, memenatkan kaki, menyeksa minda bila terpaksa tunggu lama.dari pagi sampai petang kami duduk mengisi masa terluang kat situ tanpa rasa menyesal atas ketidakhadiran ke klas discussion.

kat satu cermin, saya ternampak ade papan bertanda "SEKSI STATUSKIM". huh? seksi kah kim itu? siapakah kim? adakah kim itu nama penjaga kaunter itu dan berstatus seksi? tapi dimanakah dia? tapi rupanya maksud sebenarnya ialah seksyen.. telah di indonesiakan menjadi seksi...


yang menarik, saya ternampak :
MISI KANTOR IMIGRASI. kat situ tertulis A. melaksanakan pelayanan yang cepat B. memberi kemudahan yang berkualitas dalam pelayanan terhadap masyarakat.
oh! bagusnya misi mereka. tapi amat menyedihkan, misi mereka tak tercapai. Misi A tu rasanya tak pernah tercapai. harap mereka cuba berusaha lagi. Misi B, taktau la.. no comment. patukah mereka hanya perlu tukar tajuk misi tu kepada MISSION IMPOSSBILE? mungkin lagi commercial dan lagi tepat.

saya tunggu lagi. nampak pekerja2 pejabat tu lalu lalang. pakai baju uniform coklat. muka garang. campur malas buat kerja. oh come on la. dah kerja ko. buat je la k.jangan nak malas. muka tak bersalah buat orang tunggu lame. yang paling geram, mereka tak bgtau betul2 mcmana nak buat.terpaksa kami naik turun 2 3 kali..

bengangkah mereka? say cheeeesssseee...

seharian duduk kat imigresen, rasa penat betul. tapi nasib sempat ke kuliah last. terpaksa kami bayar angkot sebanyak rp 8000 yang sebenarnya hanya rp2500 je untuk menjimatkan masa. tp sampi kelas, lec da berjalan separuh masa. takde rezeki bak kata org.

hm..adakah ni perkara biasa yng terjadi kalau kita ke office2 kerajaan? tak bolehkah mereka mempercepatkan urusan kita? benci. saya benci dengan birokrasi. tapi apa nak dibenci. dah mmg itu caranya..

Rabu, 5 November 2008

bertahan. mampukah?

banyak betul yang berlaku lately. sehingga saya sendiri pening dengan keadaan ni. jika sebenarnya dia boleh berfikir, kenapa harus saya kecewa. atau kerana dia sahabat saya. kecewa? sikit. tapi takpe kerana siapa saya. cuma harapkan kejujuran. bukan hanya perkataaan "sorry" itu. bukan perasaan kasihnya jadi persoalan. tapi bila kejujuran untuk sahabat tak ada lagi, saya harus buat apa?

sekarang saya amat yakin manusia itu sentiasa berubah. banyak orang yang saya kenal berubah. saya juga berubah. biasalah. saya bukan perfect. tapi kemana arah perubahan itu yang menentukan baik buruk perubahan. mungkin saya kurang faham kenapa mereka berubah. mungkin saya yang masih di jalan lama tidak berubah. atau saya terlalu lembap untuk menerima perubahan. atau apa2 yang saya sendiri tak tau. atau sebenarnya mereka tak berubah.dan hanya saya yang berubah? bukan tidak boleh menerima perubahan, tapi kalau sudah dia tak macam dulu lagi, saya harus buat apa?

memang manusia itu tidak pernah sempurna. saya juga tidak sempurna. hanya Dia yg sempurna. mmg kita sentiasa melakukan kesalahan. tpi harus belajar dr kesalahan. jgn ikutkan hati kerana ikutkan hati mati. dari hal2 yang berlaku, saya belajar. saya belajar kuatkan hati dan diri kerana saya tak sempurna. dan kenyataaan bahawa manusia itu cepat berubah menyebabkan saya sendiri takut. kemana saya selepas ini. dimana saya berada.

akhirnya.apa kesudahannnya? selesai sudah? oh..saya buntu. saya tidak pernah menjadi malaikat. saya manusia biasa yang terbatas pergerakan dan minda. resah.minda saya resah. maafkan saya jika ada yang tersinggung. bukan niat. tapi hanya mahu menzahirkan lukisan minda. bukan mahu tunjuk bagus. tapi mahu ingtkan diri sendiri jugak. kerana sekali lagi saya tak perfect. dosa dan pahala juga bukan saya yang kira. saya tau tu. cukup tau.

dan semua ini membuatkan saya sedar bahawa saya taklah sepenting mana untuk dia. ape pun terima kasih kerana berada disisi saya waktu saya susah dan senang selama ini.

kadangkala saya penat dengan hal dunia. tapi saya pasti, saya belum sedia untuk bertemuNya. saya tau ini semua dugaanNya..
persoalannya kini mampukah ku bertahan...mampukahku bertahan.. (dugaannya : thx to hujan. kwang3 )

Isnin, 3 November 2008

memori algebra matematika kuasa dua

9) a child weighing 5kg and showing sign of
dehydration has a fluid deficit of :
a) 100ml
b) 200ml
c) 300ml
d)>500ml
e) not one of above

kat atas merupakan soalan yg diambil lam test friday lepas.heheh.. setelah menimbang beberapa faktor, saya memilih jawapan d). saya sendiri tak tau atas faktor ape saya pilih jawapan tu kerana saya tak tau pun macamna nak jwb.kene kira ke. tak kena kira ke. saya rasa takde pulak formula2 yg leh saya guna. mmg hampeh soklan2 lam test hrtu.

tadi saya cuba nak jwb balik ni. saya cuba kira menggunakan pengetahuan cetek matematika saya. tetiba saya teringat math. betapa mse sekolah saya tak suka math. amat menyusahkan hidup. bila ade xm math, jantung saya amat deras berdegup.dalam bahasa sainsnya, tachycardiac. kalau nak tulis fav subject, mestilah math senarai yang last.ataupun tade dlm senarai. saya selalu tidur dalam kelas add math dan saya tak pernah siap soalan2 latih tubi add math spm. buku soalan addmath saya hanya sebagai hiasan. saya ingt lagi karimah.dia pelajar pintar. selalu cikgu math tanya dia jawapan bukan dia tanya cikgu.saya sendiri hairan atas kepandaian karimah. yang paling hairan, jawapan math karimah pernah digunakan cikgu utk jdikan skema jwpn. pandai betul dia. saya nak jd pandai mcm dia tp saya tau seratus tahun lagi pun saya takkkan mcm dia. math amat menyusahkan saya diwaktu matrik. cikgu math saya amat garang. saya selalu kene duduk barisan plg depan sbb dapat c math. sungguh mcm dalam neraka. cikgu tu btul2 anti dgn saya. saya tachycardiac kalau nmpak cikgu tu. tapi terima kasih cikgu math.

kini saya sedar math tu penting. kalau saya tak belajar math, mcmana nak jwb soalan kat atas. saya amat bersyukur, kehidupan saya kini jauh dr math atau add math. tapi tiba2 lak ade soalan pengiraaan mcm kat atas. huhuhu.. tpi masalahnya bukan math tapi ape formulanya??? kena fikir logik je ke?musatahil.impossible.

berbalik kepada soalan dia atas, saya memang tak tau jwpn dia. saya rasa jawapan e tu kene tukar kepada : e) dont know. kalau tukar mcmtu barulah saya boleh jawab.

sekian saja memori algebra matematika saya..