Jumaat, 26 September 2008

25th ramadhan

angin petang tadi sepoi2 bahasa.tpi saya sebenarnya tak berapa pasti angin sepoi2 bahasa tu mcmana. naifah menjemput saya dan ed untuk ke bazar ramadhan. nama spesific bazar tu ialah bazar di jalan soekarno hatta. inilah pertama kali saya ke bazar ramadhan kat indon ni. sebelum ni mmg takde perasaan pun nak pegi.huhu.. terharu pulak.haha

saya pegi bazaar dalam pukul 3 lebih.. masih awal. kedai pun tak semua yg bkk. tp nasib ade dah kedai2 yg bukak. kalau tak wat malu je pegi. tujuan utama kami pergi ke bazar adalah untuk membeli sejenis es ( ais / air sejuk). kami pun tak tau ape nama sebenar es tu.

jalan2 kat bazar tu, kami nampak mcm2 makanan. tapi kebanyakannya mmg tak menarik selera saya. heheh. kat bazar ni bnyk yang jual es. tak tau la kenapa. mungkin es senang dibuat agaknya. nak masak2 kuih malas la kot. ataupun mmg selera orang indon ni suka minum air je tuk bkk puasa. mcm2 es ade. es dawet ayu, es buah, es rumapi laut, es es baby (tipu je), etc.. korg ni bc2 phm ke es tu ape? es tu cam air la. air yg berais. td ade satu juadah yg bernama klaka bg saya. tak silap "sop buah buah" ke ape ntah. lebey krg la. (sup buah pun ade rupanya)

kami
bli ES DOGER. tatau la knp nama dia doger. es tu cmpur mcm2. ade tapai, pulut hitam, kelapa sikit, roti,susu n ape ntah lgi. rupa dia mcm ABC. tpi rsa lain sikit. leh tahan la rasa air tu.. sedap jgk.

lepas dah bjalan2 kat bazar tu, saya, ifa n ed pun nak balik.. nak balik tu ade polis pulak tgh jaga2. cuak jgk la sbb sbenarnya naifah takde lesen! tpi dgn berkat doa dan puasa dan ke"cool"an melampau, kitorg lepas.

in a nut shell, bazar kat indon tak berapa best (mmg tak best) kalau nak dibandingkan dengan bazaar kat tanah tumpah darahku..huhu..(ni pendapat peribadi sahaja) sungguh saya rindu nak pegi bazaar kat rumah sendiri. mcm2 saya nak beli dan makan. tak sabar nak tguu sabtu ni. nak balik rumah..! ;p

Isnin, 22 September 2008

God knows why


e
verything happen for a reason. i just wanna know why. im so confusing. if u could hElp me. coz i feel bad. im trying not to care.again. and again. im never an angel..


Sabtu, 20 September 2008

a discovery

hari ni ade exam. banyk betul exam hari ni. tapi satu paper je. yg memberi tekanan kepada saya dan rakan2 seperjuangan ialah bnyk subjek yg dimasukkan dalam satu paper tu. memang mereka ingat kami semua robotcop.eh bukan. ironman la..

sampai kelas pagi td, saya bukak notes dlu. konon2 last preparation.padahal baru nak prepare.. konon2 smart la study before exm (oi, ak ckp konon2 la). saya dicover satu benda menarik saat ini. saya tulis2 balik notes tu dgn pensil tekan (mechanical pen). nak bg ingat. dan saya discovered tulisan saya adalah lebih cantik kalau guna pensil! beautiful! wonderful!


tapi saya tak suka guna pensil utk tulis. bukan atas sebab macam budak darjah2 tapi sebab saya rasa kalau guna pen lagi nmpk semat. lagipun pen ada mcm2 warna.pensil ade satu kaler je.. dan kalau pen tak perlu bnyk tenaga nak tulis sbb tulisan saya dah nmpak terang. kalu guna pensil kene tekan2. penat la.. eh, bnyk pulak alasan.

para pembaca, ni la yang saya discover harini. kalau nak tgk discovery yg lagi menarik, tgkla discovery channel.. okla2.nak tidur... rugi lepas klas tak tdur ni! agak merepek tpi sukati la..

Khamis, 18 September 2008

cherita bosan hari ini

hr ni hr rabu ataupun wednesday. sebenarnya anda boleh tgk sendiri hari ni hari ape kat atas ni..tadi ade kelas ENT. kelas start pukul 7.30 tpi saya dtg pukul 8. taktau kenapa saya datang lambat. padahal saya dah bgn awal. mungkin saya ni pelajar contoh yg bijak (konon je la.jgn marah.gurau je)

kelas hari ni berjalan dengan lancar. saya pun bagus sebab menumpukan sepenuh perhatian. cuma kadang2 perhatian terhadap pelajaran ditarik oleh rakan2 yg cuba buat lawak dan yang keluar masuk kelas ( konon nak pegi washroom padahal lepak kat luar) . setelah waktu break, kelas disambung lagi. tapi kali ni perhatian saya terhadap pelajaran mmg takde. sebab saya takde lam kelas pun. sebenarnya saya rasa paragraph ni menyemak je..tade kaitan dgn ape yg saya nak cerita. oklah. smbg paragraph br la..

waktu break yang kedua ialah break utk isoma. waktu ni ramai yg nak blah. hrni paling ramai yang balik dan tak dtg balik.sebabnya kelas petang ni hanya kelas HISTORY TAKING. konon subjek bosan (sesukahati diorang je..) ade kawan saya yang juga mengajak saya balik. "jomla balik suraya.boleh blaja utk test jumaat ni"kata kawan saya tu.ayat tu melemahkan skeletal system saya.pada mulanya saya amat tertarik dengan ajakan tersebut sebab saya pun rasa subjek history taking ni bosan. tapi setelah fikir utk kali kedua, saya tak jadi nak ponteng atas alasan saya bukan balik boleh nak blaja pun (mesti ada gangguan tak cukup tido nyer) dan saya kesian kat lecturer.sebab kelihatan begitu ramai yang nak ponteng. setelah membuat keputusan yg berat itu, saya duduk atas kerusi sambil mendengar lagu bersama sarah. untuk mengelakkan saya menyesal atas keputusan yg dibuat td, saya lihat sekeliling saya. owh.lupe lak.isoma tu istirehat,solat,makan (malu la dgn diri anda sndiri kalau tak tau). waktu break, kita boleh buat ape je yang kita suka. saya lihat banyak aktiviti kawan2 saya diwaktu break ini. antaranya ialah :
  • pergi ke meja lecturer untuk ambil slides. ini golongan yang bagus. bertanggungjwb dan yg akan berjaya dalam pelajaran.
  • pergi keluar makan. ini golongan yang tidak berpuasa.mereka mmg siot. memang jeles saya tgk golongan ni. tapi bukan salah meraka. salah salahuddin yg tak puasa.
  • tengok movie. mereka ni golongan yg salah menggunakan laptop yang dibawa tuk cari info. mereka tengok cerita hantu plak tu. ade yang kadang2 menjerit membuatkan saya mempunyai risiko tinggi utk dpt sakit jantung.
  • surf internet. golongn ni jangan dianggap bagus sebab kene tgk dulu ape web yg mereka bukak..
  • bersembang. tapi tdi sikit je golongan yang bersembang. mungkin penat nak cakap puasa2 ni..
  • main microphone. golongan ni sedikit jakun dengan mic. mereka akan ckp mende2 merepek dan nyanyi dgn mic. bayangkan mcmana la suara mereka ni. (err..aktiviti ni turut dilakukan oleh saya. tp skejap je sbb saya da biasa pgg mic. saya kan femes)
  • tidur. aktiviti ni dilakukan oleh saya dan sarah. setelah saya bosan nak tgk aktiviti2 orang..
saya rasa cukupla post yang panjang ni. nnti bosan pulak nak bc. saya cuma nak share aktiviti2 yang pelajar2 selalu buat. malang sekali, tiada antara kawan2 saya yang bukak buku dan belajar. mmg takde! time is goldfish. sedarlah kawan2 sekalian... sekian. *kalau anda rasa post ni bosan, menyampah,dan mengarut, sila jangan baca*

Rabu, 17 September 2008

kuasa air

hai..ape kabar semua? saje je nak tanya kabar anda. sebab saya tak tau la nak cakap camne mula2. konon2 pendahuluan la.. sebenarnya saya baru lepas mandi. ceh..macamla korang nak tau sangat ak buat ape. tapi lagi sekali, saya saje je.. ini bukan artikel pasal saje je. nak cite pasal lain la.

nak cite sal air sebenarnya. sebab tu saya cakap di intro tadi dah mandi.supaya lebih tersusun.heheh.mugkin anda tertanya-tanya kenapa saya nak cite pasal air lak. padahal saya ni bukan pekerja syarikat air. bil air pun tak naik. hal air berkarat pun hanya berlaku disesetengah tempat je. paras air laut pun masih dilaporkan stable oleh para saintis. oklah. banyak lak cakap. saya sebenarnya cuma nak cakap yang air ni punya kuasa. bukan kuasa superman.. atau pun ironman ( zaman sekarang nyer super hero-sarah cakap la) tapi kuasa penghilang mengantuk. siyes! tadi sebelum mandi memang saya rasa mengantuk gila. (pekataana gila disini hanya sebagai penyedap ayat bukan mengambarkan keadaan saya). tapi selepas mandi je, terus tak mengantuk dah. hebatkan kuasa air! saya rasa anda pasti setuju dengan saya. saya sendiri amat kagum. bolehlah anda cuba sendiri dan alamilah kuasa air !

di bulan puasa ni elok lah anda minum banyak air. bukanlah maksud saya disini saya nak suruh anda minum air di tengahari. orang cakap minum air kosong lapan gelas sehari elok untuk badan.. ahh oklah.macam dah meraban je ni.. memandangkan dah pukul berapa ni, kuasa air tadi semakin hilang. saya sudah rasa mengantuk lagi. tapi takkan la nak mandi lagi. jimat air kan disarankan kerajaan.

saya rasa post ni takde motif langsung. buat penat je saya taip. dan penat jugak anda baca. neway, selamat berpuasa dan berhari raya.!

Sabtu, 13 September 2008

perasaan melaka

something wrong somewhere? i feel like wanna go to Melaka and jalan2 (melaka je? bukan melaka je.kalau boleh sume pun saya nak pg tp hr ni melaka lak yg terbayang) .not to find food coz im not the host of "Jalan-jalan Cari Makan".. but I wish I could be the host for that rancangan. maybe one day.. can taste a lot of food! kwang3.

I dont know why I feel like wanna go to Melaka right now.hahaha. hmm..